Zona informationala

Va stam la dispozitie cu cele importante informatii din domeniu!

Informatii Utile

Pardoselile si tapetul ieftin din PVC, o amenintare reala pentru sanatate

Informatii Utile > Pardoselile si tapetul ieftin din PVC, o amenintare reala pentru sanatate

Nu intotdeauna ceea ce e scump e si bun. Este bine sa va interesati in mod particular despre produsul pe care urmeaza s-al achizitionati.

Inainte de a va decide cum sa pardositi sau sa va decorati peretii cititi acest articol. Inainte sa va ganditi la bugetul pe care vreti sa il alocati amenajarii pardoselilor si peretilor interesati-va foarte bine despre ce urmeaza sa cumparati. S-ar putea sa platiti scump pentru a va otravi. La fel ca in multe domenii, si in ceea ce priveste pardoselile, cu cat un produs este mai sintetic, cu atat contine mai multe substante nocive pentru sanatate.

Companiile producatoare de covoare PVC si tapet vinilic cu adevarat interesate nu numai de profit, au lansat inca din 2009 inclusiv in Europa game de produse fara ftalati. Inainte da alege covorul PVC sau tapetul este bine sa va interesati la producator sau la reprezentantii acestuia daca produsele care va intereseaza contin sau nu ftalati sau alte substante nocive ale caror efecte asupra sanatatii nici macar nu vi le puteti imagina.

Articol adaptat dupa: Jenifer Chait: http://www.inhabitots.com/vinyl-flooring-wallpaper-equal-major-health-threat-for-children

O echipa de cerecetatori amerciani de la HealthyStuff.org au realizat inca din octombrie 2010 un studiu care a evidentiat un exces de plumb, ftalați, cadmiu, staniu și multe alte ingrediente nocive și toxice, în pardoseli de vinil, tapet și alte materiale de construcție cu care copiii intra frecvent în contact cu de la domiciliu și școală, care reprezinta o amenintare majora pentru sanatate. Pentru a afla mai multe despre acest nou studiu, cel mai mare de acest gen , inclusiv detalii cu privire la riscurile pentru sănătate și modalitățile de a limita expunerea copiilor la aceste substanțe chimice nocive cititi in continuare.

Ce au constatat cercetatorii:

Centrul de Ecologie (Organizatie americana non-profit) a testat peste 1.000 de tipuri de pardoseli si aproape 2.300 de tipuri de tapet. Cercetatorii au fost interesati în mod special în descoperirea substanțelor care sunt cunoscute ca fiind generatoare sau avand legatura cu astmul, malformatiile congenitale, dificultăți de învățare, probleme de reproducere, toxicitate hepatică și cancer. După compararea substantelor chimice gasite in pardoseli realizate din vinil (rola sau dale), lemn, bambus, plută, si gresie, s-au constatat următoarele:

Cele mai multe probe de pardoseli de vinil testate conțin patru plastifianți de tip ftalat de curând interzise în procesele de fabricatie a produselor pentru copii. Atat produsele comercializate sub marci importante cat si produsele accesibile la pret au fost testate si s-au descoperit cantitati de ftalati de pana la 8,5% din greutatea materialelor destinate pardoselilor. Cele mai multe dintre mostrele de tapet vinilic incluse în eșantion, s-a demonstrat deasemenea ca au in compozitie plastifianti interzisi de legislatia americana.

Ftalatii sunt derivati ai naftalinei, utilizati in ultimii 50 ani in industrie, astfel ca in zilele noastre sunt produse 3 milioane de tone pe an. Ei sunt prezenti in numeroase produse de uz casnic, dar in special in materialele plastice (PVC), casante, carora le confera elasticitate. Ftalatii sunt utilizati in numeroase domenii, fiind deci omniprezenti. Ei nu sunt legati chimic in materialul plastic, sunt doar dizolvati, din aceasta cauza trec liber in contact cu lichide, grasimi, piele sau sunt eliberati in aer.

In materialele de constructii produse din PVC testate s-a constatat ca sunt de sapte ori mai multe sanse de a conține aditivi chimici periculoși decât in alternativele lor non-vinilice.

Marea majoritate, 96%, din probele de tapet prezinta sigilanti pe baza de policlorură de vinil.

Două treimi din toate esantioanele de pardoseli din PVC testate contin stabilizatori organostanici. Stabilizatorii de tip organostanic pot reprezenta agenti perturbatori pentru sistemul endocrin iar alte forme ale acelorasi substante pot afecta dezvoltarea creierului și sunt toxice pentru sistemul imunitar.

Peste jumătate din probele tapet vinilic contin una sau mai multe substanțe chimice periculoase, inclusiv plumb, crom, staniu și antimoniu. Aproape una din cinci probe de tapet conținea niveluri detectabile de cadmiu.

S-a demonstrat ca 52 dintre cele 1.016 tipuri de pardosea testate contin plumb.

Riscurile pentru sănătate:

Ftalații pe care legislatia Americana i-a interzis in ceea ce priveste utilizarea in procesele de fabricatie a produselor care intra in contact cu copii au fost găsiti în abundență în pardoselile și tapetul vinilic.
Ftalati sunt aditivi chimici utilizați pentru realizarea produselor din PVC iar concentrațiile acestor aditivi au fost asociate cu respiratie suieratoare in randul copiilor prescolari, mai ales atunci când pardoseala din PVC a fost în dormitorul copilului. Unii ftalați, de asemenea afectează sistemul endocrin chiar și la expunerea la niveluri scazute. De asemenea, studiile arată o legătură între ftalați și a efectelor nefaste asupra sistemului de reproducere, rinichi, ficat și sânge. În cele din urmă, un studiu suedez 2009 (Larsson, 2008) a constatat ca daca copiii sunt expusi la pardoseli vinilice care emit ftalați sunt de doua ori mai expusi la riscul de a dezvolta autism.

Cadmiul găsit în probele de tapet, poate provoca efecte adverse asupra sănătății , chiar la niveluri scăzute. Efectele negative ale cadmiului includ afectiuni pulmonare, boli de rinichi si chiar cancer.

Atat pardoselile cat si tapetul testat s-au dovedit a avea plumb , care, desigur, stim ca este foarte nesanatos pentru copii. Expunerea pe termen scurt la un nivel ridicat de plumb poate provoca varsaturi, diaree, convulsii, coma sau chiar moarte, dar chiar si expunerea la plumb de nivel scăzut nu este de neglijat. Expunerea la un nivel scazut de plumb a fost asociata cu pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, constipatie, oboseala, iritabilitate, dureri de cap și mai mult. Plumbul reprezinta deasemenea un pericol pentru femeile insarcinate.

Așa cum am menționat mai sus, produsele chimice amintite, împreună cu alte substanțe, pot cauza probleme, cum ar fi pubertate precoce la fete , reacții alergice, hiperactivitate , boli de inima, diabet zaharat și multe altele.

Ca alternativa la la pardoselile sintetice puteti utiliza linoleum, plută, bambus si lemn care in urma testelor s-a dovedit ca nu contin plumb, cadmiu, mercur sau alte metale periculoase.

Potrivit HealthyStuff.org, produse nonvinilice destinate pardoselilor au o probabilitate de 50% fata de produsele vinilice să conțină aditivi chimici periculoși. Acesta este un alt semnal de alarma legat de celelalte produse destinate pardoselilor si decorarii peretilor in ideea ca nu orice produs non-vinilic este 100% sigur. Orice tratament chimic in procesul de productie poate reprezenta un risc.

Articol adaptat dupa: Jenifer Chait: http://www.inhabitots.com/vinyl-flooring-wallpaper-equal-major-health-threat-for-children

TAGS: informatii, materiale, constructii, o amenintare reala pentru sanatate,

4219 vizualizari

 


Informatiile si materialele prezentate au caracter informativ si nu creaza obligatii contractuale. Producatorii mentionati isi rezerva dreptul de a modifica aceste caracteristici fara o notificare prealabila. Pentru informatii exacte asupra acestor aspecte, precum si pentru disponibilitatea unui anumit produs, va rugam contactati un reprezentat vanzari.